Ez a weboldal bizonyos működési funkcióihoz sütiket (cookie-kat) használ.

A weboldal használatával beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket. További információk

Elfogadom

Azonosításhoz szükséges sütik
Ezekkel a sütikkel azonosítjuk a felhasználót és annak beállításait. Például egy ilyen sütivel tudjuk ellenőrizni, hogy az adott felhasználó belépett-e és annak munkamenete nem járt-e le. De ez a típus használatos akkor is, ha virtuális bevásárlókosarába tesz egy terméket a felhasználó.

Analitikához szükséges sütik
Ahhoz, hogy az oldalunk a legjobb élményt nyújtsa, időről-időre szükséges azt analizálnunk. Ezek a (rendszerint külső szolgáltató) sütik azonosítják a felhasználót az analizátor szoftver felé.

Harmadik fél sütijei
Ebbe a kategóriába sorolhatók a közösségi oldalak megosztó és tetszést kifejező gombjainak, vagy a fentieken túl megvalósított felhő alapú funkciók sütijei.


Adatvédelmi törvény módosítása


Uniós irányelv az adatvédelemről

Joomla Modules
IMG_0168.jpg
email

  Elérhetőségeink

9774 Sorkikápolna,
Kossuth Lajos u. 11.

06 70 7700 588

47.141296, 16.691311

info@sorokmentipalinka.hu

Facebook



2015 Vönöck

Büszkén tudatjuk, hogy főzdénk saját készítésű szőlő pálinkája a Nemzeti Adó és Vámhivatal Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága által meghirdetett VI. Vas Megyei Nyílt Pálinka- és Párlatversenyen kategóriájában bronz minősítést ért el. A díjátadóra 2015. június 20-án került sor a vönöcki pálinkafesztiválon.

 

 

 

2015. tavaszi hírlevél

 

A Sorokmenti Pálinkaműhely Kft. hírlevele                  2015. tavasz

 

 

Őshonos gyümölcsfajták

 A korábbi évtizedeket a tömegtermelésen alapuló nagyüzemi technológia jellemezte, amely csak néhány fajtával dolgozott, lassan még a házikertekből is kiszorítva a régi, az adott tájra jellemző, őshonos fajtákat. Az utóbbi időszakban azonban ezek újból előkerültek, sőt, mindinkább reneszánszukat élik. Ma már egyre több szó esik a Batul alma, a Tüskés körte, a Szomolyai cseresznye, vagy éppen a Besztercei szilva előnyeiről. Ezek a fajták olyan értékeket hordoznak, melyeket nem szabad veszni hagyni. Ellenállóak, kevesebb vegyszert és törődést igényelnek. Sajátos ízük, zamatuk miatt egyre többen keresik őket - még annak ellenére is, hogy termésük esetleg kisebb és kevesebb, vagy éppen külsőre nem annyira tetszetős, mint a modern fajtáké.

 A Zala megyei Pórszombaton élő Kovács Gyula erdész egymaga több, mint 1600 különböző régi gyümölcsfajtát gyűjtött össze a Kárpát-medencéből. Őseink sokkal tudatosabb módon használták fel a gyümölcsöket – a Göcsejben állítólag még az 1800-as évek végén is sokan voltak, akiknek egész évben nem volt más táplálékuk, mint a gyümölcs; más fajtát használva friss fogyasztásra, aszalásra, vagy tárolásra.

Mint azt Kovács Gyula részletesen is kifejti a következő cikkben -http://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek/oshonos-gyumolcsfajtak-, olyan, hogy körtepálinka sem létezhetett, hiszen a Göcsejben a csak a pálinkának való körtéből is legalább száz fajta létezett. Ezeket egyenként gyűjtötték össze és cefrézték le – így beszélhetünk tüskés-, lómonyú-, sózó-, stb. pálinkáról, de általában vett körtepálinkáról aligha. A téma iránt érdeklődőknek mindenképp ajánlott megtekinteni a Gasztroangyal c. népszerű televíziós sorozat göcseji részét, melyben Kovács Gyula kalauzolta Borbás Marcsit, s ahol az említett gyümölcsösbe, Pórszombatra is ellátogattak:

https://www.youtube.com/watch?v=acnXFq3TT24

A ritkaságok kereskedelmi forgalomban, hagyományos faiskolákban nehezen hozzáférhetők, Pórszombaton viszont több fajtát is beszerezhetünk. Pálinkafőzdénk mellett is növekednek már az erdész oltványai, aki 2010-ben az Év Zalai Embere címet is elnyerte. Néhány év múlva az Árpával érő körte, a Papkörte, vagy éppen a Zöld ringló pálinkáját is megkóstolhatjuk!

 

TAVASZI TENNIVALÓK A GYÜMÖLCSÖSKERTBEN

A tél elmúltával, a metszés és a lemosó permetezés után a növényvédelem a legfontosabb teendőnk, ha az év végén ismét saját pálinkával szeretnénk koccintani. Házikertekben, saját fogyasztásra szánt gyümölcsöknél érdemes gombabetegségek ellen réz- és kéntartalmú permetszereket választani.

A kártevők ellen érdemes kipróbálni új módszereket – almamoly ellen feromoncsapdával, cseresznyelégy ellen ragadós sárga lappal is védekezhetünk – a rovarölő vegyszereket elegendő csak az ezek által előrejelzett, komolyabb kártétel esetén bevetni.

A növényvédelem mellett a fiatal fáknál az öntözésre, a hajtásválogatásra, a gyümölcsfák környezetének gyommentesítésére is fordítsunk figyelmet – utóbbi akár a metszés alkalmával lenyesett vesszők aprításával nyert mulccsal is megoldható, ami egyúttal segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát is.

 

A PÁLINKA TÁROLÁSA

Hogy jó pálinkát fogyaszthassunk, még van némi teendőnk az után is, hogy az a főzdéből kikerült. Legfontosabb, hogy a szállítás után üveg-, esetleg saválló edénybe töltsük át. A műanyag kannák a szállításnál ugyan jó szolgálatot tesznek, tárolásra azonban nem alkalmasak. Mérsékelt levegőztetés jót tesz az italnak, ehhez szükséges, hogy az edényt ne töltsük színültig, és ne zárjuk le teljesen (csak pl. lazán rátett pezsgősdugóval), ami biztosítja a szellőzést. 1-3 hónap múltán „lenyugszik”, kikerekedik a pálinka, az íze jól érezhetően javul, az erős alkoholtartalom helyett előkerülnek a gyümölcsös aromák. Ezután az edényt már ledugózhatjuk. A tárolás lehetőleg sötét helyen, szobahőmérsékleten, üvegedényben történjen.

Különös ízt adhat a pálinkának a fahordós érlelés. Ennek fortélyairól következő hírlevelünkben írunk részletesebben.

 

 KARBANTARTÁS UTÁN

Cégünk a téli rohamot követően elvégezte az éves karbantartást. Alaposan kitisztítottunk minden alkatrészt, amellyel a cefre, a szeszpára, majd a pálinka találkozik:  az üstöket, a páracsöveket és  hűtőket, akárcsak a kozmaolaj- és egyéb szűrőket. A leglátványosabb változások azonban a főzde épületén történtek: a régi, még kézzel vetett tetőcserepeket vadonatúj cserépfedésre cseréltük. Így a hamarosan induló szezonban is felkészülten fogadhatjuk ügyfeleinket. Ha esetleg a tavalyi idényből maradt még alapanyaga, ne tétovázzon, cefréjét hozza be mielőbb a főzdébe!

 

PÉNZÜGYŐRI TÁJÉKOZTATÓ - PÁLINKAVERSENY

A NAV Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága idén is megtartotta év eleji szakmai fórumát, ahol cégünk is képviseltette magát. Megismertük az új előírásokat, a jövedéki adóval kapcsolatos változásokat. A papírmunka idén sem lett kevesebb, de mi továbbra is azt gondoljuk, hogy a legfontosabb az, hogy Önök a lehető legfinomabb pálinkát kapják – a többi a mi dolgunk.

A Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület idén is megrendezi az immár hagyományossá vált megyei pálinkaversenyt. A tavalyi versenyen már főzdénk is elindult, birspálinkánkat bronzéremmel díjazták. A nevezési lap, és a tudnivalók a www.vasmegyeipalinkaverseny.hu oldalon elérhetőek, de beszerezhetők pálinkafőzdénkben is. Nevezési határidő 2015. június 2.-a – ha büszke nálunk főzetett saját pálinkájára, feltétlenül érdemes lehet azt megmérettetnie e szakmai versenyen is.

 

ADÓVAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK

Az EU előírásai miatt, mint Önök is bizonyára hallottak róla, eltörölték a bérfőzött pálinka adómentességét, év elejétől ismét jövedéki adót kell fizetni a bérfőzött pálinka után. Ennek mértéke egy liter 50 fokos pálinkára vetítve 835 Ft. A hírnek senki sem örül, mi azon leszünk, hogy – ha már többet kell fizetni a nemes nedűért – a hozzánk behozott cefréből a lehető legnagyobb gondossággal előhozzuk azokat az ízeket, amelyeket a napérlelte gyümölcsök hordoznak.

 

NE FÁJJON A FEJE A NEHÉZ HORDÓK MIATT!

Az új szezonban is szeretnénk az Önök megelégedettségére szolgálni, ezért szolgáltatásainkat kiterjesztjük a cefre elszállítására. Ha gondot okoz a fuvar megszervezése, utánfutó kölcsönzése, vagy a súlyos hordók felpakolása – hívjon minket bizalommal, és (külön megállapodás szerint) házhoz megyünk a cefréért.